Ostrava
|
Svatební fotograf, Fotokoutek

Co vše obsahuje cena svatebního fotografa?

Sice ne často, ale občas slýchávám "vy si berete tolik peněz za jeden den focení? " Proto si spolu pojďme tu vysokou cenu rozebrat.

 

Ale čím začít? Ono to svatební focení je spíše až výsledek veškeré té práce kolem. Aby se někdo mohl stát svatebním fotografem, tak většinou fotí několik let jiná témata než svatby. Já například začínal focením svého syna, a tehdy mě focení začalo vážně bavit. Přešel jsem k focení jídla, produktů, makrofocení hmyzu, krajinek atd. To vše jsem docela s úspěchem prodával a prodávám na fotobankách, ve kterých nakupují reklamní agentury. Z fotobank pochází většina těch ilustračních snímků, které vidíte na webech, obalech produktů a vlastně všude kam se podíváte. Ale aby se to vše prodávalo, bylo zapotřebí se opravdu zlepšovat. A za tím stály stovky hodin studia technik focení, úprav a všeho dokola. Já osobně jsem si na svatbu troufl až po pěti letech zkušeností. A kdyby nebylo mé kamarádky, která mě přemluvila abych ji nafotil svatbu, tak bych asi ani dnes do toho nešel.

 Troufám si říct, že mé první svatební focení dopadlo docela úspěšně, tak proč to nerozjet? A i když jsem se na první svatbu chystal opravdu důsledně, tak nastává doba ještě většímu studiu svatební fotografie.

 

Získávání nových klientů také stojí čas a peníze věnované do marketingu, bez toho se to opravdu neobejde.

 A pokud to myslí fotograf se svatbami opravdu vážně, tak musí investovat nemalou částku peněz do fotovýbavy v řádech desítek až stovek tisíců korun.

 

 Další a poslední činností je úprava fotografií. Na jedné svatbě se nafotí několik tisíc fotek, ty je potřeba protřídit a upravit. Této činnosti připadá několik pracovních dní, které už nikdo nevidí.

V potaz je také potřeba vzít, že svatby se konají především o víkendech, takže trpí i rodinný život fotografa.

 Předešlé věty neberte jako nějaký pláč nad tím jací jsme chudáčci. To vůbec ne. Jen nás berte tošku více vážně, ono to není jen svakání spouště a k tomu svíčková s pivem. Pokud by mě osobně tato práce tak moc nebavila, tak ji vážně nedělám.

 Toto všechno stojí za cenou, tedy pokud jsem na něco nezapomněl.

 

 

svatební fotograf Libor Vrška

 

 

A co všechno získáte pokud si vyberete opravdového profesionálního svatebního fotografa?

 

  *především všechny krásné momenty zaznamenané pomocí fotografií

  *profesionální přístup

  *zkušenosti s průběhem svatebního dne

  *záruku kvalitních fotografií

  *záruku dohody

 

Toto jsou pouze mé osobní názory a můj přístup. Asi ne každý fotograf to takhle cítí. Ale za sebe mohu říct, že já tohle miluji a vždy budu dělat vše pro to abych odevzdal jen ty nejkrásnější fotky.

 

P.S. nedávno jsem zaskakoval na svatbě, kdy nevěstin známý slíbil nafocení svatebního dne. Bohužel jí 2 dny před svatbou oznámil, že mu vypověděla technika a že nepřijede. Stát se může cokoli, ale profík se na vás jen tak nevykašle.

Blog autora
#svatebni fotograf