Ostrava
|
Svatební fotograf, Fotokoutek

Nevěstin podvazek

Podvazek nevěsty je jeden ze čtyř doporučených doplňků nevěsty. 

1. něco starého

2. něco nového

3. něco půjčeného

4. něco modrého

svatební podvazek

 Nebudu se dopodrobna rozepisovat o všech bodech, ono je to většinou o fantazii něvěsty a neplatí myslím žádná pravida. Pokud se mýlím, tak se rád přiučím.

 Něčím starým, nebo novým se nemyslí manžel. Na to pozor :)

 Starým je na mysli například náramek po babičce, talisman pro štěstí nebo něco podobného. Nové by mohlo být třeba spodní prádlo, šperky atd. Vypůjčený by samozřejmě neměl být ani manžel, na to zapoměňte.  No a nakonec něco modrého. Velmi často se používá právě modrý podvazek nebo podvazek bílý s modrou mašličkou.

 A proč o podvazku vůbec píšu? Velmi často fotím svatební dny již od ranních příprav. A často slýchám otázku "na kterou nohu?" Obvykle se nasazuje na levou. No a nebo na pravou. Jinam by to asi nešlo :) Ale která noha je ta pravá? A nebo je pravá noha ta levá? Som z toho volaký zmetěný. A tak jsem pátral na netu. Teda řeknu vám, hledal jsem asi celých 5 minut. 

 

 

 

 

podvazek nevěsty

A odpověď? Není jednoznačná. Každopádně prý není špatná ani jedna strana. Což se o těch politických říct nedá. 

 Ještě bývají občas doporučovány podvazky dva. A to z důvodu další tradice. Tou je sundání podvazku novomanželem, vlastními ústy. A poté se může svatební podvazek vydražit a nebo se vhodí mezi svobodné pány. Je to podobné hodu svatební kyticí. No a pokud má nevěsta podvyzky dva, tak si jeden uschová na památku, nebo může později darovat své dceři k jejich vdavkům.

 

Blog autora
#svatebni fotograf