Ostrava
|
Svatební fotograf, Fotokoutek

Slovník pojmů svatebního fotografa

Už nějakou tu dobu plánuji, že sepíšu takový malý slovník pojmů svatebního fotografa. Nejsem žádný spisovatel, tak mé "články" prosím vždy berte s rezervou, vekou rezervou. 

 Těch neznámých pojmů moc není, spíše jsou všechny všeobecné známé, jde jen o takové vysvětlení aby nedocházelo k nedorozumění.

FOCENÍ PŘÍPRAV - jedná se o focení příprav novomanželů,  jako například líčení, česání, oblékání. Tedy nikoli o focení přípravy výzdoby svatebního místa.  

SKUPINOVÉ FOCENÍ - většinou po svatebním obřadu se koná focení skupinek svatebčanů. Já v tuto chvíli ještě nevím kdo je kdo, a proto jsem vždy rád za pomoc při svolávání rodinných příslušníků. Vždy se mi hodí pomocná ruka svědka, svědkyně. Nejprve se fotí všichni svatebčané, a poté následuje foto s rodiči, svědky, kamarádkami, kamarády, vyhazování ženicha do vzduchu atd. Fantazii se meze nekladou.

INSTAX – je levná náhražka fotokoutku. Je to fotoaparát, podobný Polaroidu. Výrobce je Fuji a na trhu je více druhů, Instax mini (základní) , Instax Squere (o něco větší čtvercový formát) a Instax Wide (širokoúhlé fotky). Ovládání Instaxu je snadné, ale musíte počítat z nižší kvalitou. Fotky se používají k nalepení do svatebního alba s připsaný vzkazem novomanželům. Já osobně Instax poskytuji k zapůjčení zdarma, platí se pouze za spotřebované fotky. Cena jednoho kusu je 25,- A spotřeba? Přibližně kolik svatebčanů, tolik kusů. Ale je to vážně velmi individuální.

FOTOKOUTEK – jedná se o přístroj, který poskytuje plnohodnotnou kvalitu fotek. Fotokoutek bývá i s obsluhou a spoustou příslušenství (bubliny, masky, klobouky, pozadí) Za fotokoutek si ale musíte připlatit. Já ho prozatím neposkytuji.

svatební fotograf Proweddy

ZLATÁ HODINKA – přibližně hodina před západem slunce, kdy nejradši fotím portrétní focení s novomanžely. Je to doba, kdy je dle mého názoru nejlepší teplota světla, které nevrhá ostré stíny do tváří a navíc přidá i podstatnou romantiku. Ne vždy ale vyjde počasí, nebo se trefí do svatebního harmonogramu. Vše je o domluvě a improvizaci.

PORTRÉTNÍ FOCENÍ – jedná se o focení novomanželského páru, které často netrvá déle než hodinu. Záleží na lokaci kam se vyráží. Nebojte, je to pohoda. Jen se projdeme, občas nějaká ta póza, polibek, obejmutí a když si hraji s fototechnikou, tak si spolu alespoň v klidu můžete prohodit pár slov.



To by bylo asi tak vše. Prozatím mě toho více nenapadá. Mějte se fajn a já se budu těšit na vaše poptávky.

S pozdravem Libor

Blog autora
#svatebni fotograf