COVID 19 a vliv na svatebního fotografa

15.4.2021

  Přiznám se, že jsem se tomuto tématu dlouho bránil zuby nehty. Nebudu se vyjadřovat jaká nařízení jsou dobrá, a která jsou k ničemu. To jistě každý logicky uvažující člověk ví sám, tedy pokud nemá místo mozku koblihu.
  Začnu pěkně od začátku. Na začátku roku 2018 mě kamarádka požádala, zda bych jim nenafotil svatbu. Focení jsem se věnoval již několik let, ale na svatby jsem si opravdu netroufal. Ale příkaz zněl jasně „prostě nám nafotíš svatbu a basta“. Výsledek byl obstojný a ještě ten rok jsem nafotil známým další čtyři svatby a dokonce jsem se odvážil i na jednu svatební poptávku až z Plzně.

svatební fotograf Libor Vrška

 

  Opravdu mě to začalo bavit a tak jsem si řekl, že to rozjedu na plné obrátky. FB svatební skupiny, svatební portály, Google, tam všude jsem získával poptávky a v roce 2019 jsem jich zrealizoval celkem 15. Krásně se rozjelo, výstupy byly čím dál lepší a počátkem roku 2020 jsem měl již 25 objednávek.
 A přesně v tuto dobu přichází na scénu Koronáč a všechno se mění. A mění se to k horšímu. Nové poptávky chodí již sporadicky, k tomu se přidává rušení objednaných termínů a přesuny svateb na jiné datum. V reálu to ale není přesun, de facto se jedná také o zrušení objednávky s následným novým datem. Alespoň, že v červnu přišlo rozvolnění a tak se nějaké svatby přece jen konaly. Bohužel z pětadvaceti svateb zbylo pouhých 12. Ale i za ty jsem moc rád, protože se vše pomalu vracelo do normálu. To ale nikdo netušil, že s podzimem přijde další vlna a na vše udeří s ještě větší razancí.

svatební fotograf Libor Vrška

A s touto vlnou a uzavřením všeho přišel úbytek objednávek na pouhých 11. Je to hrůza. Nyní máme půlku dubna a došlo ke zrušení třech objednávek, a netuším kde se to zastaví. 
 Pokud to tedy shrnu, tak jsem vlivem Covidu přišel o nejméně 25 svatebních dní. Přepočítáno na peníze? Ne tohle je nepodstatné, jelikož svatby nefotím pro peníze, ale protože mě to neskutečně baví a ty peníze beru jako bonus za který si mohu pořídit lepší fototechniku. 
   Jsem velmi rád, že jsem nesekl se svou bývalou prací a mám tudíž nějaký příjem. Nedokážu si představit být svatební fotograf na plný úvazek a dostávat od státu nějakou almužnu. A už vůbec si nedokážu představit, jak se cítí majitelé restaurac, svatebních míst nebo něčeho podobného. To už jsou asi opravdové lidské tragédie. 

 

svatební fotograf Libor Vrška  Druhou stranou mince jsou budoucí novomanželé, kteří by rádi naplánovali krásný svatební den. Neustálá nejistota a přesuny termínů na pohodě nikomu nepřidá. 
  Závěrem bych nám všem popřál pevné nervy a ať to vše ve zdraví přežijeme. 

S pozdravem,  svatební fotograf Libor Vrška

 

 

 

 

 

 

Rádi byste publikovali Váš článek týkající se svateb? V tom případě nás kontaktujte.

Blog autora
#svatebni fotograf

Komentáře

P a M píše:

Libore, držíme palce a ještě jednou děkujeme

24.10.2021 07:53:52

Káťa píše:

nejhorsi byla ta nejistota pro planovani, porad se vse menilo a menilo. clovek neví na cem je

04.07.2021 13:31:18

Tomka píše:

no tak snad svítá na lepší časy. díky za článek

16.05.2021 17:06:55

Georgebiork píše:

Nice question

03.05.2021 20:41:48

Martas píše:

strašné doba. už jsme 2x přesunovali loni. stále čekáme, abysme mohli krásnou a velkou svatbu plnou kamarádů, rodiny a zábavy.

02.05.2021 07:26:18

Sváta píše:

My jsme naštěstí měli svatbu ještě před touhle pohromou. Vážně nezávidíme nikomu kdo teď plánuje svatbu.

19.04.2021 17:54:46

Víťa F píše:

Mám to podobně, tahle doba je jak noční můra, snad už bude brzy konec :(

15.04.2021 07:55:26