Něco starého, něco nového, něco půjčeného a něco modrého aneb svatební tradice nevěst.

 Každý jistě někdy slyšel, že nevěsta by měla mít na sobě v den svatby něco starého, nového, půjčeného a modrého. Nejedná se o pouhý hollywoodský výmysl, nýbrž důmyslnou tradici pocházející z Anglie z 18. století. Všechny tyto předměty by měly být součástí svatebního outfitu nevěsty a novomanželskému páru by měly do společného života přinést hojnost a štěstí.

svatební podvazek

 

Co symbolizují jednotlivé předměty?
 Něco starého – vstoupením do svazku manželského znamená mimo jiné konec jedné životní etapy (ze svobodné slečny se stává vdaná paní). Tato svatební tradice nevěstě připomíná, že by měla pamatovat na své rodiče, to odkud pochází, na svou východu a rodinné zvyky, které by do manželství měla přinést. Původní anglická verze tohoto zvyku dokonce přikládá onomu starému kousku ochranou moc, která má chrání budoucí děti. 
Tip – ideálním předmětem jsou rodinné šperky (náušnice, brož, medailonek, pinetka nebo sponka do vlasů), krajkový kapesníček, maminčin svatební závoj nebo šaty

 Něco nového – bezesporu symbolizuje začátek nové životní etapy. Nevěsta by měla do svého oděvu zakomponovat něco nového, také z důvodů financí, protože podle pověry jim právě nový předmět zajistí hojnost. Pořídit si novou věc je mnohem snazší než sehnat po rodině tu starou. Mějte na paměti, že vaše nová věc třeba v budoucnu poslouží vašim dětem či vnoučatům jako něco starého nebo půjčeného.
Tip – šaty, boty spodní prádlo, parfém, šperk, snubní prstýnky nebo klíč od bytu

 Něco půjčeného – je symbolem spojitosti s rodinou a přáteli. Něco půjčeného říká, že se nevěsta nemusí v novém životě spoléhat jen sama na sebe ale, že se může spolehnout právě na rodinu a přátele kolem ní. Nejlépe uděláte, když si danou věc půjčíte od spokojené a dobře vdané ženy, aby se kousek jejího štěstí přenesl i na vás. Starší verze této zvyklosti přisuzuje „něčemu půjčenému“ magickou moc, která měla nastávající nevěstě zajistit plodnost (toho se mělo docílit zapůjčením družiččina spodního prádla).
Tip – cokoliv co vás jen napadne; jen myslete na to, že půjčené šaty ze salónu tradici nejspíš nenaplní, neboť nepochází od spokojené ženy.

svatební šperk

 Něco modrého – modrou barvu nosily nevěsty již ve starověkém Římě, neboť symbolizuje lásku, skromnost a věrnost. Také Panna Marie byla velice dlouho zpodobňována v modrých šatech, protože tato barva je spojována s čistotou a nevinností. Anglický zvyk navíc uvádí, že právě modrá je znakem dlouhého společného života manželů a jejich loajality. V minulosti nevěsty nosily celo-modré svatební šaty, ale poté, co královna Viktorie zavedla módu bílých šatů, se tato barva začala objevovat pouze v podobě drobných doplňků.
Tip – svatební podvazek, boty, náramek, kamínek pro štěstí, stuhu do vlasů nebo do pasu, modrá svatební kytice, modře nalakované prsty u nohou

 

Moderní doba obměňuje tyto tradice a každá nevěsta si je může uzpůsobit k obrazu svému. 
A tak se vedle čtyř klasických předmětů můžeme setkat i s něčím darovaným. To by mělo do manželství vnést štěstí. Tento předmět může být opravdu čímkoliv si jen usmyslíte.
Blahobyt si mohou budoucí paní pojistit tím, že si vloží stříbrnou minci do levé boty. Starší anglická verze se stříbrným pětníkem pak chránila novomanželský pár před zlem páchaným zhrzenými nápadníky. Stříbrnou minci můžete nahradit čtyřlístkem nebo jetelem. Ty vám sice blahobyt nezajistí, zato prý šťastné a věčné manželství ano. Vynalézavé nevěsty nemusejí mít 4 a více rozdílných předmětů, ale například dostanou darem nový a zároveň modrý podvazek, který si dozdobí rodinným nebo půjčeným klenotem a rázem mají splněno. fantazii se meze nekladou a ve svatební den obzvlášť ne!

svatební šperk

 

Plánujete tyto tradici na své svatbě dodržet? Jak se vám to podařilo? Podělte se s ostatními v komentáři.

 

 

 

 

 

 

 

pro ProWeddy napsala Gabriela Sabová

fotografie: svatební fotograf Libor Vrška

 

Blog autora
#svatební den
#svatební tradice
#příprava nevěsty

Komentáře