Ozdoba každého svatebčana aneb znáte svatební vývazky?

svatební vývazky

 Svatební sezóna je v plném proudu. Přípravy vrcholí a plánování se blíží pomalu ale jistě k cíli. Ladíte poslední detaily výzdoby, a tak byste neměli zapomenout ani na své svatebčany, které můžete ozdobit stylově a v duchu vaší svatby. 

 K tomu vám poslouží svatební vývazky. Jejich tradice sahá až do antického Řecka, kde společně s myrtou sloužily jako symbol ctnosti a vyznamenání. Myrta se do vývazků přidává také proto, že je zasvěcena bohyni lásky, krásy, plodnosti a sexuality – Afroditě. Pokud zrovna myrtu neseženete, můžete ji nahradit květinou Zimostráz neboli Buxus, který roste téměř na každé zahradě a jen málokdo pozná rozdíl. 

 

svatební vývazky v košíku

 

 Dalo by se říct, že se jedná o tzv. poznávací prvek všech svatebních hostů a je jen na novomanželích, jak si své svatebčany ozdobí. V dnešní době řada nevěst opouští od klasické větvičky a nahrazuje výzdobu voničky neboli svatebními vývazky. Ty se zpravidla skládají z úzkých, různě barevných proužků stuh nebo jiných ozdobných látek, které jsou přes sebe všelijak přehýbány. V jednom bodě jsou k sobě přichyceny ozdobným špendlíkem, kamínkem, dřevěným srdíčkem, perličkou, spínacím špendlíkem nebo magnetem (ten má výhodu takovou, že neničí oblečení svatebčanů).

 

 

 

svatební myrta

 

 Výroba svatebních vývazků není nikterak náročná. Přesvědčit se můžete v nadcházejícím videu s názvem: svatební vávazky-DIY návod . Potřebovat budete tužku, pravítko, stužky, špendlíky, jehlu, niť, nůžky a tvrdší polštář. 

Pokud hledáte něco nevšedního, přinášíme několik nápadů na originální vývazky:
    • placky s vlastním designem a textem
    • dřevěné odznaky s vlastním gravírováním
    • dřevěné mini kolíčky
    • látkové vývazky Kanzashi
    • macramé neboli háčkované vývazky
    • papírové vývazky tzv. kokardy (originální určitě budete i s jeřábem nebo srdíčkem)
    • květinové vývazky lze zařadit mezi nejnáročnější (vyšší pořizovací cena i údržba), pokud ale plánujete svatbu v přírodním stylu, určitě budou skvělým doplňkem

 

svatební korsáž

 Honosněšním vývazkům se říká korsáž a zpravidla se ladí s květinou nevěsty. Je určena pouze pro ženicha, svědka a otce nevěsty s ženichem. Dá se skvěle nakombinovat s další květinovou výzdobou a přírodními materiály. Například barevná pírka, větvičky, šišky, přírodní juta a drobné lesklé kamínky.

Svatební vývazky skvěle doplní dekorace na svatbě a svatebčanům naoplátku zůstane něco na památku. Ať už zvolíte jakékoliv pojetí vývazků, dbejte na paměti, že se cena odvíjí od náročnosti zdobení a složitosti vývazku. Cenová relace může být od 5 do 250 Kč za kus.

 

 

 

pro ProWeddy napsala Gabriela Sabová

fotografie: svatební fotograf Libor Vrška

Blog autora
#svatba
#svatební den
#příprava svatby

Komentáře