Svatební seriál o plánování - II.část: finance

  Ještě předtím než se pustíme do samotného plánování, je důležité stanovit si pár kritérií, od kterých se bude celá organizace svatby odvíjet. Proti si udělejte s partnerem/kou čas a společně si vyjasněte, co od svatby očekáváte.

snubní prstýnky

 

  Kromě společného příjmení (jak bývá v Česku zvykem) a kroužku na prsteníčku budete muset po svatbě řešit ještě jednu důležitou věc, a tou je zaplacení veškerých dodavatelských služeb, které si na svůj den objednáte. Avšak při správném stanovení svatebního rozpočtu Vás nemůže nic zaskočit nebo překvapit.

  Ujasněte si, kolik peněz chcete do svatby investovat. Určitě nic nepokazíte, když si vytvoříte přehled o Vašich dostupných finančních prostředcích. Kolik maximálně chcete za svatbu utratit a přes jakou sumu už rozhodněte nepůjdete. Pokud už na začátku víte, že byste rádi veselku se vším všudy, ale vaše finanční rezervy na to nestačí, můžete hledat pomoc u své rodiny nebo využít předsvatební půjčky. Častým svatebním darem od hostů jsou právě finanční dary, takže se vám svatba, případně i půjčka, může prakticky okamžitě splatit. Obecně lze říci, že bychom svatbu měli vnímat jako zážitek a životní událost než jako finanční zátěž. Pokud nás tedy trápí otázka financí, není nic lepšího než si na vysněnou veselku našetřit a o pár měsíců nebo rok svatbu posunout.

 

svatební fotograf Libor Vrška

 

    Když máte stanovené limity, je dobré vytvořit si tabulku, kam si budete zapisovat své výdaje. Nejen, že budete mít přehled o svých financích, ale také budete vědět, co už máte zařízené. V průběhu plánování si kontrolujte Váš finanční strop s reálnými výdaji, abyste se do stanoveného rozpočtu vešli. Někdy Vás překvapí, jak se od sebe odlišuje Vaše představa od reálných cen na trhu (např. cena za fotografa, svatební dort nebo pronájem svatebního místa), ale s tím se nedá nic dělat. Někde ušetříte a někde si zase za kvalitní služby připlatíte (záleží na vás, co je pro Vás ve Váš den důležité).

  Kromě financí si s partnerem/kou ujasněte, jak velkou svatbu vlastně chcete mít. Jestli chcete svatbu v užším rodinném kruhu nebo pozvete vzdálené tety, bratrance, sestřenice a nebo rovnou celou vesnici. Dobrým zvykem také bývá pozvat kamarády a přátele, kterým jste na svatbě byli vy. Prvotní seznam hostů byste měli prodiskutovat nejdříve se svým protějškem, aby vás pak žádný účastník nemile nepřekvapil. 

  Vedle toho si začněte vytipovávat vhodná svatební místa jak pro obřad, tak i následnou hostinu či raut. Může se jednat o místo, se kterým máte spjatou určitou vzpomínku nebo se vám zkrátka jenom líbí. Čím dříve si vysněné místo zarezervujete, tím lépe se vám bude všechno organizovat. Bohužel covid-19 udělal ve svatebním plánování své, a tak je řada míst obsazená téměř rok dopředu. S místem se pojí i termín svatby. Řada párů čeká na magická data a někomu je to zase úplně jedno. Mějte na paměti, že svatba pořádaná od pondělí do čtvrtka bývá levnější (alespoň co se týče pronájmu a služeb), hlavní svatební sezona připadá na letní měsíce, kdy jsou ceny nejvyšší.

 

svatební fotograf Libor Vrška

 

SUMÁŘ

Před svatbou:

  • stanovit svatební rozpočet (vlastní finanční zdroje nebo půjčka, jaké jsou limity?)
  • tvorba finanční tabulky (můžete si ji cvičně vyplnit před svatbou, v průběhu plánování nezapomeňte
  • vyplňovat, držte se svých limitů a na konci zjistíte, jak moc jste se drželi rozpočtu či nikoliv)
  • sepsat si hrubý seznam svatebních hostů
  • vytipovat vhodná svatební místa i termín svatby

 

 

 

 

pro ProWeddy napsala Gabriela Sabová

fotografie: svatební fotograf Libor Vrška

Blog autora
#svatební den

Komentáře

Hanuš píše:

Finance svatby jsou až na první místě :-)

24.10.2021 10:35:11