Svatební seriál o plánování - IV.část: 9 – 6 měsíců před svatbou

 Svatební přípravy jsou v plném proudu a vy byste neradi na něco zapomněli? Máme pro vás řešení, pohodlně se usaďte a projděte si následující seriál o zařizování svatby, abyste si svůj den užili přesně podle vašich představ.

 Žádná nevěsta se ve svůj svatební den neobejde bez svatebních šatů, a tak je nejvyšší čas zavítat do svatebního salonu a vyzkoušet si, co vám padne. Prodavačky Vám jistě rády poradí, jaké svatební šaty jsou zrovna v módě a jaký střih se hodí k vaší postavě. Pro tuto příležitost se vyplatí vzít s sebou svého svědka, kamarádky nebo rodinu, kteří vám pomohou s oblékáním i samotným výběrem a při všem tom shonu si na chvíli odpočinete. Předem upozorňuji, že řada salonu zavedla poplatek za zkoušku, který je vám odečten, když si šaty půjčíte nebo koupíte. Existují ale i jiné možnosti, jak si šaty koupit. Například je můžete podědit po své mamince nebo babičce (pak se vyplatí najít si švadlenu, která je přešije na vaši postavu), svatební facebookové stránky a portály, kde spousta nevěst prodává za výhodné ceny nejen svatební šaty i celou dekoraci. Pokud máte jasnou představu a nechcete ztrácet čas hledáním, zajděte ke švadleně.

svatební foto - Libor Vrška

 

 Zatím je ještě dostatek času, ale štěstí přeje připraveným, a tak pokud máte s partnerem/ kou čas, projděte si zlatnictví a vytipujte si snubní prsteny. Někdo najde hned na první dobrou a u někoho to může chvíli trvat. Pokud vás nabídka na trhu zklame stejně jako mě (poslední dobou totiž frčí jednoduchý styl pro pány a ženám se do prstýnku dávají kamínky, to jsem ale nechtěla), nezbývá než se uchýlit k vlastnímu návrhu, který vám pak vybraný zlatník vyhotoví. Může se zdát, že to vyjde dráž (samozřejmě záleží na velikosti a složitosti motivu), ale opak je pravdou. Navíc snubní prstýnky jsou to jediné hmotné, co vám po svatbě zůstane (kromě manžela/ky), takže si myslím, že se vyplatí zainvestovat :).

 Na řadu se dostávají dodavatelské služby. Ty vám může kompletně zajistit místo, kde se oddávate nebo také ne. Nemůžu říct, jaký měsíc před svatbou je vhodné zajistit tu či onu služby, obecně platí - čím dříve, tím lépe. Rozhodla jsem se proto zmínit služby, které jsem si na svou svatbu zařizovala já. Každý má jiné priority, a tak si vyberte ty služby, které chcete, aby byly součástí vaše svatebního dne.

 Jednou ze zásadních služeb byl svatební fotograf. Vedle snubních prstenů vám po svatbě zůstanou totiž ještě fotky, potažmo video, a tak jsme se rozhodli využít služeb i kameramana. Těmto službám jsme kladli velký důraz a jejich výběr trval několik měsíců. Ne vždy je totiž cena rozhodující. U fotografů a kameramanů je dobré porovnat si, jaké balíčky služeb za danou cenu nabízí a uvědomit si, že to není jen ohodnocení jeho práce v daný den, ale i dalších spousta hodin strávených při výběru a úpravě finálních fotografií či scén. A tak jsem procházela portfolia jednotlivých fotografů/ kameramanů a posílala poptávky. Nakonec došlo i na osobní schůzku, která je velmi důležitá. Měli byste si totiž s daným člověkem sednout, protože s vámi bude trávit celý svatební den.

* nezapomeňte, že na našem svatebním vyhledávači si vyhledáte svatební dodavatele na základě jejich volného termínu

svatební foto - Libor Vrška

 

 Další nedílnou součástí svatebního dne je bezesporu hostina. Pokud je hostina v jiném místě než obřad, postup pro výběr je dost podobný. Nejprve najděte vyhovující místo, navštivte jej a objednejte si jejich pokrmy i pití, tím poznáte prostředí i ochotu personálu. Pokud na degustaci není čas, určitě si sjednejte osobní schůzku s provozním, který vás zasvětí do celého ceremoniálu a nastíní orientační cenovou nabídku. U cenové nabídky bedlivě sledujte, co všechno a za kolik se účtuje, protože právě hostina je jedním z největších výdajů svatby. Já jsem se například setkala s tím, že když jsem si chtěla dovést vlastní dort nebo nápoje, museli bychom zaplatit korkovné. Určitě se na vše ptejte, abyste pak nebyli překvapeni, co vše se za poplatky skrývá.

 V dnešní době se často setkávám s trendem, že na hostinu je pozvaná pouze rodina a úzký kruh přátel. K večeru se zase všichni svatebčané setkají a připíjí si na lásku novomanželů. Místo hostiny se také často servírují švédské stoly. My jsme měli svatbu s pojetím “vše na jednom místě” a nechtěli jsme oddělovat rodinu od přátel, a tak jsme po obřadu pozvali všechny svatebčany ke stolu. Podával se klasický oběd - knedlíčková polévka následovaná svíčkovou. A protože nebyla k dispozici žádná restaurace, zařídili jsme si catering, který s námi vytvořil hostinu i raut přesně podle našich představ. Po krájení dortu jsme všechny pozvali na studený a teplý raut. Po celý den byly k dispozici jednohubky a koláčky.

svatební fotograf Ostrava - Libor Vrška

 

 Ke svatbě neodmyslitelně patří také svatební koláčky. Do svatby je ještě spousta času, přesto je dobré, obzvlášť pokud vám budou péct rodinní příslušníci nebo kamarádi (podle tradice by si neměla nevěsta péct koláčky sama, přináší to potom smůlu), se zeptat, kdo a kolik toho upeče. Tento krok vám odpadá, pokud se domluvíte s restaurací nebo cateringem, že vám sladké zajistí. Stejně tak je to i se svatebním dortem. My jsme na jedné svatbě ochutnali výborný dort a řekli jsme si, že musíme mít přesně takový, a tak jsme si ho zařídili sami nezávisle na cateringu. Museli jsme si sehnat vlastní termoboxy a na svatbu přivést sami, ale stálo to za to.

 V neposlední řadě byste si měli rozmyslet, jakou hudbu byste ve svůj velký den rádi poslouchali. Vybrat si můžete svatebního DJ, živou hudbu (kapelu) nebo vlastní výběr třeba ze spotify. Každé má své výhody a zápory a je jenom na vás, jak se rozhodnete a čemu dáte přednost.

 Mezi další služby patří květinová výzdoba, dekorace, vizážistka, kadeřnice nebo grafik, který vám vyhotoví pozvánky. Po těchto službách byste se už měli začít poohlížet, pokud je ještě nemáte zajištěné. Podobně je tomu i s oblekem pro ženicha.

 

SUMÁŘ

9 – 6 měsíců před svatbou:

  • vybrat šaty pro nevěstu
  • kouknout se po snubních prstýncích
  • pořešit pečení svatebních koláčků
  • rezervovat si dodavatelské služby jako např. catering, cukrář, fotograf, kameraman, DJ/ kapelu nebo zpěváka, květiny, dekorace, pozvánky...
  • pooohlížet se po obleku pro ženicha

 

pro ProWeddy napsala Gabriela

fotografie: svatební fotograf Libor Vrška

Blog autora
#svatební den

Komentáře

Karča píše:

Děkujeme za pěkný seriál, pomohlo nám to při plánování svatby

05.12.2021 19:16:31