Svatební seriál o plánování - V.část: 6 – 4 měsíců před svatbou

Svatba už se kvapem blíží. Co se zdálo být za dlouho, se najednou neúprosně přiblížilo. Avšak není se čeho bát, my vás v tom nenecháme.

 Nastal ten nejvyšší čas promyslet a hlavně zarezervovat všechny dodavatelské služby, které chcete mít na svatbě. Pokud jste tak ještě neučinili a chcete mít na svatbě fotografa či kameramana, udělejte to co nejdříve. Z široké nabídky můžete vybírat i u nás na webu.

 Pokud ještě nemáte vybrán svatební dort, dlouho s tím neotálejte. Výběr vám usnadní ochutnávka, kterou cukráři často nabízí za své náklady (resp. vám ji odečtou při objednání dortu). Rádi vám také poradí s tím, jaké trendy zrovna letí a jaký typ dortu je vhodný pro dané roční období i převoz.

foto: svatební fotograf Libor Vrška

 

Další milou povinností je svatební oznámení. Pravděpodobně už máte vybraný styl, v jakém se ponese vaše svatba nebo alespoň barvy, které zkrášlí váš velký den. Pokud jste hračičkové jako já, nebojte se toho a promítněte ducha vaší svatby do oznámení. Vím, že velkým trendem jsou květiny. Já jsem se dlouho snažila vymyslet ideální vzhled pro naše oznámení (aby nebylo moc holčičí a vystihovalo nás jako pár), nakonec jsem to vzdala a společně s partnerem jsme si ho vymysleli sami. Vykašlali jsme se na květiny, udělali jsme to po našem a sklidili úspěch po rodině i kamarádech. Proto radím, nechte skrze svatební oznámení promluvit vás dva. Pokud vás něco vystihuje (společná vášeň pro vaření, cestování, motorky, cyklistika…), nebojte se toho a zakomponujte to tam.

 

Pak už jen nezbývá než najít vhodného grafika/ studio, který vám váš návrh vyhotoví. Pokud si potrpíte na detaily, myslete i na další svatební tiskoviny jako například jmenovky, menu, ukazatele, nápojové lístky či svatební noviny, kterými zkrášlíte svůj den a můžou vycházet ze stejného stylu jako svatební oznámení. Nejlepším řešením pak je, když vám všechny výše zmíněné tiskoviny obstarává jeden člověk (studio), protože pak dokáže vše hezky sladit. Cena těchto grafických služeb začíná na desítkách korun, záleží, jak složité motivy si vyberete i pro jaký materiál se rozhodnete. Takovým moderním trendem dnešní doby je, že se svatební oznámení už neposílají či nedávají z ruky do ruky, ale posílají se pouze elektronicky. Na jednu stranu to šetří čas i finance, ale zase to vaše nastávající svatebčany ochudí o pocit významnosti a vy neuvidíte emoce při otevírání oznámení.

foto: svatební fotograf Libor Vrška

 

Důležitou součástí svatby je také květinová výzdoba, zejména pak květina nevěsty. Možná už víte, jaké květiny máte rádi a chcete jimy ozdobit svůj den. Určitě si nechte poradit, jaká kvítka jsou pro vaši svatbu vhodná. Může se totiž stát, že v daném ročním období je rostlina nedostatkovým zbožím nebo naopak není vhodná pro svatební kytici, ať už se to týká nejrůznějších pověr nebo pouze toho, že rychle vadne. Kromě kytice pro nevěstu nezapomeňte objednat i korsáž pro ženicha, tatínka nevěsty, kytičku pro ženichovu maminku a vývazky pro svatebčany. Navíc můžete objednat i květiny (korsáže nebo věnečky do vlasů) pro svědky a družičky/ mládence.

 

Dále byste už měli mít promyšlenou hudbu, tedy jestli si zvolíte DJ, kapelu, zpěváka nebo třeba smyčcový kvartet či pustíte hudbu svépomocí z bedniček. Vedle toho byste si měli zarezervovat vizážistku a kadeřnici, pokud se tedy neplánujete ve svůj svatební den zkrášlovat sama nebo vám s přípravami nepomůžou družičky. Vhodným řešením je poptat salony v okolí vaší svatby, protože tím můžete ušetřit čas i peníze za dopravu. Důležitá je i zkouška líčení a účesu před svatbou, protože tak zjistíte, co vám sedí a co ne. Pomalu také nastal čas na výrobu a shánění dekorací pro váš velký den. Výzdobu si můžete opatřit fungl nágl novou z nejrůznějších designových obchodů nebo se podívat na online bazary či FB skupiny, kde prodávají nevěsty dekorace ze svých svateb. A když zrovna nenajdete to, co právě hledáte, nezbývá než si to vyrobit dle svých možností.

 

V neposlední řadě vyražte s ženichem na nákup obleku. Zpravidla to bývá snazší než u nevěsty. Vybírat můžete v klasických konfekčních obchodech nebo si nechat oblek ušít na míru u krejčího. Pokud už dopředu víte, že oblek neužijete, můžete si ho půjčit ve svatebním salonu. Při té příležitosti byste si mohli vyzkoušet a vybrat snubní prsteny, jejich výroba trvá zpravidla 2 měsíce, ale není nic proti ničemu, když už budete mít vybráno a domluveno jejich výrobu.

 

A pokud už všechny body máte levou zadní za sebou, tak si můžete pomalu promýšlet harmonogram celého svatebního dne. Jak se vy i hosti dopraví na svatbu? Kam a jak usadíte svatebčany při obřadu a během hostiny. Jaké dary byste si od hostů přáli dostat? Bude nějaký večerní program nebo afterparty?

 

 

SUMÁŘ

 

6 – 4 měsíců před svatbou:

  • definitivně rezervovat dodavatelské služby:
    • catering
    • cukrář
    • fotograf, kameraman
    • svatební tiskoviny (oznámení, jmenovky, menu, ukazatele, svatební noviny…)
    • květiny
    • DJ/ kapelu nebo zpěváka
    • vizážistka a kadeřnice (domluvit si zkoušku líčení a účesu)
    • dekorace…
  • vybrat oblek pro ženicha
  • vybrat finální design snubních prstýnků
  • domluvit se se svědky (případně družičkami a mládenci) na outfitu
  • rozeslat svatební oznámení

 

pro ProWeddy napsala Gabriela

fotografie: svatební fotograf Libor Vrška

Blog autora
#svatební den

Komentáře

LinaMet píše:

Zdrаvím všесhnу lidi! Vím, moje zprávа můžе být рříliš konkrétní, Αlе mojе sеstrа si tu našlа һеzkéһо mužе а vz

25.02.2022 11:48:45