Svatební seriál o plánování - VI.část: 4-3 měsíce

 Svatební den se pomalu ale jistě rýsuje před očima a vám nezbývá nic jiného, než se soustředit na poslední detaily, které chcete ještě doladit k dokonalosti. Nastal ten správný čas rozeslat svatební oznámení a vyrábět dekorace.
Udělejte si ještě jednou inventuru svatebních služeb, které chcete na svatbě mít. Ujistěte se, že s vámi dotyční počítají a vy zase s nimi. Z důvodů neustále se zvyšujících cen si také potvrďte ceny, za které danou službu odvedou. V případě, že s něčím nebudete spokojeni, snažte se najít kompromis nebo zvolit alternativní cestu (výměnu služby bych řešila až v krajních mezích. Samozřejmě se může stát, že si s dotyčným nerozumíte a najdete někoho daleko ochotnějšího a vstřícnějšího k vašim potřebám. Je to o domluvě a lidském přístupu).
Zfinalizujte podobu a složení svatebního menu, aby se dodavatel mohl přizpůsobit a včas zajistit suroviny. Měli byste mít také jasnou představu o občerstvení v odpoledních hodinách nebo na afterparty. Udělejte si čas a rezervujte si kadeřnici, vizážistku, nehtařku. Pokud jste tak ještě neučinili a bez těchto služeb si nedovedete svůj svatební den představit. 

svatební motýlek

Tento čas je také ideální pro koupi ženichova obleku a detailů jako je motýlek, kravata, ponožky, manžetové knoflíčky, boty a další. Co byste neměli nechat na poslední chvíli, jsou snubní prsteny. Můžete si vybrat ze široké nabídky již vytvořených modelů ve zlatnictví, a nebo si nechat vyrobit prstýnky na míru. Není to nic atypického, my sami jsme nakonec zvolili výrobu na zakázku, neboť jsme nenašli ten vhodný design. Ať zvolíte tak či tak, výroba snubních prstenů, úprava na ruku, zkouška a případná změna trvá cca 2 měsíce. Je tedy nasnadě vybrat a zařídit prsteny, co nejdřív budete mít o vzhledu jasno.

 V této době, protože jsem se k tomu dřív nedostala, jsem si začala vytvářet dekorace. Naše svatební místo mělo jen minimum toho, co jsem chtěla mít, a tak jsem si začala plést vlastní macramé dekorace, vytvářet ukazatele a další nezbytnosti, které jsem se rozhodla ve svatební den mít po boku. S odstupem času zjistíte, že jde především o atmosféru a lidi, které si na svatbu pozvete. Chápu ale, že svatební předměty a upomínkové dárečky se na vás hrnou ze všech stran a vy chcete být alespoň trošku trendy a být tím vším obklopena. Výhodou těchto dekorací je jejich životnost. Nevěsty je využití zpravidla jen jednou a pak je s výhodnými cenami prodávají na nejrůznějších bazarových portálech a svatebních webech. Když zrovna nestíháte nebo nemáte možnost si danou věc vyrobit, je to skvělý kompromis, jak ušetřit čas i vaši peněženku.

 

 Svatební den dostává jasný vzhled i časový harmonogram, a tak si s partnerem rozmyslete, jakou zábavu a svatební tradice určitě nechcete vynechat. Z vlastní zkušenosti vím, že ten den uteče jako mrknutí oka. Proto se vyplatí si harmonogram, alespoň zhruba, naplánovat dopředu. Předejdete tak neustálým otázkám, co kdy a jak bude a svatebčané vám čas ohlídají za vás. Sami se totiž připomenou, že je ten správný čas na házení kytice nebo krájení dortu. Vy se tak nemusíte o nic starat. A když ho nedodržíte na minutu přesně, nikdo vám hlavu neutrhne. Je to váš den! Stejně tak je vhodné připravit zasedací pořádek během hostiny. Ten by měl mít předepsané formu, které se můžete a nemusí držet.

 Pokud nemáte ve svatební den vše na jednom místě, měli byste zařídit i dopravu pro své blízké a kamarády. Můžete využít tradiční taxi služeb nebo poprosit někoho vzdálenějšího z rodiny či přátel, zda se vám o svoz/odvoz postarají.  

foto: Libor Vrška - svatební přípravy

 To nejlepší na konec. Nezapomeňte své blízké, rodinu, přátele a svědky oficiálně pozvat na svatbu. Klasickým způsobem je předání svatebního oznámení z ruky do ruky, což jsme převážně volili i my. Je pravda, že tato forma je časově dost náročná, ale ta reakce lidí stojí za to. Pokud vám to čas neumožní, můžete svá svatební oznámení poslat poštou. Takovým novodobým trendem, za mě tedy dost neosobním, je rozesílání oznámení přes email. Je to nejrychlejší a nejlevnější způsob, ale ochudíte se o autentickou reakci blízkých, když oznámení otevírají a čtou. Každá doba má svá pro a proti. Důležité ale je, aby se oznámení dostala včas ke správným lidem.


 Dalším novým trendem je i svatební web. Na internetu najdete speciální portály, které se výrobou takových webů zaobírají. Pokud jste jen trošku zdatní, takový web si dokážete snadno vytvořit sami a zadarmo. Pro někoho je to zbytečné, mě se ale líbí to, že se svatebčany můžete komunikovat velmi snadno, rychle a efektivně. Ušetříte si tím spoustu času, protože veškeré informace, které se týkají vaše svatebního dne zkrátka sdílíte na adrese, kterou si vyberete. Nemusíte sáhodlouze vypisovat info do emailů a dalších komunikačních nástrojů. Kromě informací můžete stránky doplnit o společné fotky s partnerem nebo zajímavá fakta, abyste své svatebčany naladili na svatební atmosféru.

 

SUMÁŘ

 

4 – 3 měsíců před svatbou:

  • být v kontaktu se svatebními službami (nezměnilo se něco?)
  • koupit oblek a drobnosti pro ženicha
  • nechat si vyrobit snubní prsteny
  • shánět svatební dekorace (vyrábět nebo koupit, případně zapůjčit)
  • mít promyšlený časový harmonogram svatebního dne a zasedací pořádek
  • mít zajištěnou dopravu pro snoubence i ostatní
  • rozeslat svatební oznámení (klasicky, poštou nebo elektronicky)
  • svatební web (ano nebo ne)

 

pro ProWeddy napsala Gabriela

fotografie: svatební fotograf Libor Vrška

Blog autora
#svatební den
#příprava svatby
#příprava nevěsty

Komentáře