Zimní pohádka jménem svatba

 15.1.2022

Svatba v zimních měsících má své jedinečné kouzlo. Načerpejte s námi inspiraci a seznamte se s jejími výhodami i zápory, abyste si ji mohli užít naplno.

 Svatba se dá uspořádat v každém ročním období. Většina nevěst si ale volí jarní nebo letní měsíce. Důvodů je hned několik. Někomu může vadit brzké stmívání, chladné počasí nebo malá rozmanitost květinové výzdoby či dlouhý rukáv u svatebních šatů. Jedná se ale jen o předsudky, které se nyní pokusíme vyvrátit.

Nevyzpytatelné počasí
 Pádným důvodem, proč nemít svatbu v zimních měsících je bezesporu počasí. Ano, teploty přes 30 stupňů vás v zimě asi nezastihnou (pokud se nevydáte do exotické destinace), ale tím jen získáte. Nemusíte se bát o svatební dort a zákusky, který se horkem můžou roztéct, stejně tak váš make-up vydrží déle. Pánské osazenstvo jistě ocení, že se nebude potit v obleku při obřadu či hostině. Pokud by vás mrzelo, že nemůžete uspořádat pořádnou venkovní slávu, opak je pravdou.

 Vystupte z davu a uspořádejte zimní venkovní svatbu v zatepleném altánu nebo stanu. Důležité je myslet na to, abyste vy i vaši svatebčané uzpůsobili oblečení dané situaci. Předejít případné zimě můžete tím, že budete servírovat před obřadem horké nápoje nebo zajistíte venkovní ohřívače, aby i těm nejzmrzlejším bylo teplo. Své “ANO” můžete vyslovit i na vrcholku kopce nad horskou chatou a na hostinu dojet na saních či ve spřežení. To může být také skvělý zážitek pro zúčastněné svatebčany.

 Nemluvě o úžasných snímcích, které volají pro zachycení okamžiku. Romantiku ve sněhu můžete podpořit zajímavými barevnými doplňky jako jsou kozačky, sněžnice, chlupaté rukavice či kožíšek. Díky chladnějšímu počasí se budete k sobě s partnerem víc tulit a fotky budou autentické. Třpytící sníh dodá fotografiím ten pravý šmrnc. Nemusí vás ani trápit, že se v zimě dříve stmívá, protože světlo v zimě není tak ostré jako v létě. Reportážní fotky i portréty vám budou slušet.

 Kompromis nemusíte hledat ani v podobě svatebních šatů. Některá nevěsta má ráda dlouhý krajkový rukáv, jiná dá přednost kratším ramínkům v kombinaci s kožíškem, bolerkem nebo šálou. Šaty mohou být ušité ze silnějších a teplejších materiálů, doplněné třpytivými šperky. 
Na zasněženém pozadí krásně vynikne zlatá, vínová, fialová či červená barva. Vyvarujte se kombinaci „bílé s bílou“, abyste v prostředí nezanikli.

 Může se zdát, že zimní období není vhodné pro dekorování svateb. Vzpomeňme si ale na Vánoce, jak pestré dokážou být. Stejně tak je tomu i u zimních svateb. Na svatební stoly se místo květin rozmístí jehličí, větvičky, šišky, vánoční ozdoby, cukroví či zimní vločky nebo sněhuláci. Využijete to, co příroda právě nabízí a ještě ušetříte. Vybírat můžete i z umělých (látkových) či sušených květin. Samotná výzdoba už jde ruku v ruce s ostatním. Nezapomeňte na světýlka a svíčky, které vykouzlí úžasnou atmosféru.

foto: svatební fotograf Libor Vrška

Hlavní výhodou zimních svateb jsou bezesporu nižší ceny dodavatelů a všech poskytovatelů svatebních služeb. Ať už se jedná o catering, pronájem areálů, restauraci, koordinátorku, fotografa, kameramana, vizážistku a další. Co si budeme povídat, hlavní svatební sezona je od dubna do září. Tedy i nejvyšší ceny, to ale neplatí pro zimní svatby. Své výdaje budete mít pevně pod kontrolou a navíc i snazší výběr dodavatelů. V zimě totiž není tolik práce, a tak si budete moci lépe vybírat a domlouvat. Obvykle plná místa s rezervací rok dopředu zejí v zimě prázdnotou. Navíc se nebudete muset s nikým předhánět o volný termín na matrice či v kostele.

Pokud jsme vás ani tak nepřesvědčili, zde ještě několik podnětů na zamyšlenou. V letních měsících se toho mnoho odehrává od prázdnin přes dovolené až po svatby. Zato v zimním období vyjma adventního času je relativně klid. A tak se pravděpodobně nestane, že by vám vaši svatbu někdo odřekl. Nevím, jestli je to kouzlem Vánoc nebo koncem roku, ale zimní čas lidi více spojuje. Jsou k sobě přívětivější, hodnější, štědřejší a otevření. Díky tomu je atmosféra útulná a lidi se více baví. Pokud si vyberete svatbu na horách, můžete svatební program zpestřit wellness odpolednem, finskou saunou, lyžováním, stavěním sněhuláků (novomanželů), pořádnou koulovačkou nebo projížďkou na saních s koňmi. Kdo by odolal svatební hostině u otevřeného krbu se svařeným vínem a příjemnou hudbou v pozadí?

 

PLUSY

  • počasí nemá markantní teplotný výkyvy, nehrozí průtrže
  • delší trvanlivost zákusků i svatebního dortu, snazší manipulace
  • make-up vydrží bez problému déle
  • pánské osazenstvo se bude v obleku cítit lépe v zimě než v létě
  • venkovní obřad – zateplený altán či stan, horké nápoje, elektrické ohřívače, saně nebo spřežení
  • jedinečné zážitky (procházka ve sněhu, jízda na saních, sněžnice…)
  • světlo v zimě sluší reportážním snímkům i portrétům
  • netradiční svatební dekorace – vločky, sněhuláci, jehličí, šišky, svíčky, světýlka
  • nižší náklady na svatbu (nižší ceny dodavatelů a široký výběr služeb)
  • svatebčané mají více času, a tak vám 
  • svatbu jen tak neodřeknou (pokud ji nebudete mít přes vánoční svátky ši Silvestr), lidé jsou k sobě přívětivější

 

MÍNUSY

  • chladnější teploty (vítr, námraza, led, bláto)
  • garden party
  • dřívější stmívání
  • myslet na zařizování nestandardních věcí okolo svatby (deky, venkovní ohřívače, svíčky, lampy, výbava do auta…)
  • sjízdnost některých dopravních úseků může být komplikovaná
  • luční kvítí určitě neseženete, vyhrajte si s umělými, sušenými nebo látkovými kytičkami
  • některé objekty jsou v zimních měsících uzavřené

 

pro ProWeddy napsala Gabriela

fotografie: svatební fotograf Libor Vrška

Blog autora
#svatební den
#příprava svatby
#příprava nevěsty

Komentáře